De Glasvondst van Roermond

De Glasvondst van Roermond

Een kaliber uit de 16de eeuw met een voorstelling van een taveerne.

In december 2009 is bij een door SOB Research uitgevoerde Archeologische Opgraving in Roermond de grootste en meest diverse glasvondst aangetroffen die ooit in Nederland en België is gedaan. De archeologische opgraving werd uitgevoerd ter plaatse van Plangebied Quartier Damianus, in het oostelijke deel van de oude binnenstad van Roermond.

Een kaliber uit de 16de eeuw met een voorstelling van een publieke bijeenkomst.

In totaal werd ruim 1200 kilogram glas, voornamelijk vensterglas, aangetroffen (circa 400.000 glasfragmenten). De glasfragmenten dateren uit het einde van de 12de t/m de 16de eeuw en behoren tot de zeer kleine groep van oudste fragmenten gebrandschilderd glas die in Nederland en België bekend zijn. Daarnaast werd ook afval van een glazenier aangetroffen uit het einde van de 16de eeuw. Deze glascollectie is dan ook in archeologisch en in kunsthistorisch opzicht zowel van nationaal, als van internationaal belang.

Alle geselecteerde glasfragmenten (circa 9600) zijn gefotografeerd, op schaal gebracht beschikbaar voor wetenschap en publiek (zie Bijlage 6 van het rapport van de glasvondst).

Bekijk de collectie en de rapporten van de opgraving.

Tussen 7 juni 2019 – 16 februari 2020 hebben twee tentoonstellingen plaats in Roermond. ‘Een schat aan Scherven’ over onze archeologische glasvondst van ruim 1200 kilo die we in 2009 aantroffen. En de expositie ‘Atelier Frans Nicolas’ over onze vondst uit 2014 van 19de-eeuws glas uit het atelier van Nicolas.

In het nieuws

Reageren is niet mogelijk.