Bijzondere projecten
Wonen en werken in de Merovingische Tijd op het laagterras van de Maas
september 2019
Ooijen– In september 2019 heeft SOB Research langs de Maas in Ooijen (Limburg) een vindplaats uit de Merovingische Tijd opgegraven. Het betrof een ‘Einzelhof’ met een drie-, mogelijke vierschepige boerderij en twee daarbij behorende hutkommen. De sporen werden aangetroffen op een hoger in het landschap gelegen oud zandlichaam van een Maasmeander uit het Bølling-Allerød Interstadiaal. Op zo’n 30 meter ten noordwesten van de boerderij werden twee hutkommen aangetroffen, vol prachtig aardewerk. Lees het volledige artikel.
Bewoning en begraving bij het vennetje op de dekzandrug
september – december 2018
HENGELO – SOB Research heeft in het najaar van 2018 een van de grootste opgravingen in Twente uitgevoerd op een terrein dat bestemd is voor woningbouw aan de noordzijde van Hengelo (Overijssel). Er werd een gebied van bijna 2 hectare opgegraven. Op de dekzandrug werden duizenden sporen aangetroffen die duiden op menselijke activiteiten. Zo werden er resten van tientallen boerderijen en bijgebouwen uit de Romeinse tijd blootgelegd. Ook zijn een aantal crematiegraven aangetroffen die uit de Midden- en Late IJzertijd dateren. Een bijzondere structuur in relatie tot het grafveld betreft een vierkante greppel met daarbinnen een mogelijke offerkuil. Naast deze twee voornaamste complextypen zijn in een ven aan de oostzijde van het terrein veel kuilen aangetroffen uit het Midden-Mesolithicum / Vroeg Neolithicum. Lees het volledige artikel.
Metaalproductie en eikelconsumptie op boerderijerven uit de Late IJzertijd en Late Middeleeuwen
januari – juli 2018; april 2019
WOUW – In 2018 en 2019 is ten zuiden van Wouw een grote Archeologische Opgraving met een oppervlakte van meer dan 2.5 hectare uitgevoerd.
Er werden twee erven uit de Midden / Late IJzertijd (500 – 12 voor Chr.) en één erf uit de Late Middeleeuwen A (1000 – 1250 na Chr.) aangetroffen. Het betrof resten van boerderijen, bijgebouwtjes, spiekers (kleine 4- tot 6-palige voorraadschuurtjes), waterputten, afvalkuilen en palenrijen. Er werden ook aanwijzingen gevonden voor metaalproductie in de Middeleeuwen en de consumptie van eikels. Lees het volledige artikel.
Het Groot Hoornwerk van ‘Grolle’
2017 en november 2018
GROENLO – De circumvallatielinie (een linie met greppels, wallen en verschillende forten die op enige afstand van elkaar lagen), die in 1627 door Prins Frederik werd aangelegd bij het beleg van Groenlo, was al lange tijd bovengronds niet meer zichtbaar. In de bodem zijn van dit Rijksmonument echter nog vele resten aanwezig. De exacte locatie en vorm van een onderdeel van deze linie ‘het Groot Hoornwerk’ werd onderzocht zodat deze ingepast en teruggebracht kon worden in de nieuwbouwplannen van een bedrijventerrein. Lees het volledige artikel.
Continue bewoning aan de voet van de Markelose Berg
september – oktober 2017
MARKELO – De gordeldekzanden aan de voet van de Markelose berg boden in het verleden een gunstige vestigingslocatie voor de mens. Dit werd opnieuw duidelijk bij de opgraving in de oude dorpskern van Markelo. De archeologische vindplaats die werd aangetroffen heeft veel nieuwe informatie opgeleverd die het lokale belang overstijgt. Uit vrijwel elke periode van de afgelopen 6000 jaar werden vondsten gedaan. Vooral de archeologische resten uit de periode van het Midden Neolithicum – Vroege Bronstijd en uit de Vroege Middeleeuwen (7de – 9de eeuw) behoren tot nauwelijks onderzochte perioden binnen Twente en vormen voor de regio een aanvulling op de daarover aanwezige kennis. Ook de resten van een aftapoven voor ijzerproductie uit de Volle Middeleeuwen zijn in Twente een bijzonder fenomeen.
Lees het volledige artikel.